Flaugnarde z truskawkami
(Przepis zaczerpnięty z http://blondynkagotuje.blogspot.com)
Flaugnarde jest często mylone z clafoutis. Clafoutis to typowe ciasto z czereśniami lub wiśniami. Natomiast do flaugnarde możemy dodać dowolny rodzaj owoców, jednak inny niż czereśnie lub wiśnie.
Deser jest specyficzny.
Ciasto jest mokre, lekko zbite. W smaku przypomina trochę omlet.
W momencie miksowania miałam wrażenie, że to trochę zbyt rozwodnione ciasto naleśnikowe - ale tak właśnie ma być :)
Składniki:
500 gram truskawek
125 gram mąki
100 gram cukru pudru + trochę do posypania gotowego ciasta
szczypta soli
3 jajka
300 ml mleka
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder i sól. Mieszamy ze sobą. W małej miseczce roztrzepujemy widelcem jajka. Dodajemy do mąki. Miksujemy dokładnie. Na koniec dodajemy mleko. Miksujemy.
Nasze wodniste ciasto wylewamy do formy wyłożonej wcześniej naszymi owocami - ja użyłam silikonowej, w kształcie serca :)
Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piernika na 40 minut.
Myślę, że fajnie byłoby też to ciasto przelać do mniejszych kokilek. Takie małe, ciepłe porcje, posypane cukrem pudrem można by zjadać zaraz po upieczeniu :)
Super wygląda, bardzo fajna forma :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń