piątek, 12 lipca 2013

Flaugnarde lub jak kto woli clafoutis z truskawkami

Flaugnarde z truskawkami


(Przepis zaczerpnięty z http://blondynkagotuje.blogspot.com)

Flaugnarde jest często mylone z clafoutis. Clafoutis to typowe ciasto z czereśniami lub wiśniami. Natomiast do flaugnarde możemy dodać dowolny rodzaj owoców, jednak inny niż czereśnie lub wiśnie.

Deser jest specyficzny. 
Ciasto jest mokre, lekko zbite. W smaku przypomina trochę omlet.
W momencie miksowania miałam wrażenie, że to trochę zbyt rozwodnione ciasto naleśnikowe - ale tak właśnie ma być :)





Składniki:

500 gram truskawek
125 gram mąki
100 gram cukru pudru + trochę do posypania gotowego ciasta
szczypta soli
3 jajka
300 ml mleka

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder i sól. Mieszamy ze sobą. W małej miseczce roztrzepujemy widelcem jajka. Dodajemy do mąki. Miksujemy dokładnie. Na koniec dodajemy mleko. Miksujemy. 
Nasze wodniste ciasto wylewamy do formy wyłożonej wcześniej naszymi owocami - ja użyłam silikonowej, w kształcie serca :)





Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piernika na 40 minut. 
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i zjadamy :)



Myślę, że fajnie byłoby też to ciasto przelać do mniejszych kokilek. Takie małe, ciepłe porcje, posypane cukrem pudrem można by zjadać zaraz po upieczeniu :)

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...