Tiramisu
Bardzo lubię ten deser. Jest stosunkowo szybki i bardzo łatwy do wykonania.
Kiedyś robiłam duże porcje tiramisu i wykładałam całość na blachę, wykorzystując biszkopty podłużne.
Aktualnie stwierdzam, że dużo wygodniej konsumuje się deser w takiej formie - ze szklanek do whisky.
Standardowo w przepisie na tiramisu jest alkohol. Ja nie dodaję, ale jeśli ktoś ma ochotę wystarczy 2 łyżki amaretto lub innego wyrazistego alkoholu dolać do wystudzonej kawy.
Przepis jest podany na 2 szklanki, ja tym razem robiłam z podwójnej porcji :)
Przepis jest podany na 2 szklanki, ja tym razem robiłam z podwójnej porcji :)
Składniki (na 2 szklanki do whisky):
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
250 gram serka mascarpone
Małe opakowanie okrągłych biszkoptów
Niecała szklanka świeżo zaparzonej, mocnej kawy
Prawdziwe kakao, takie jak DecoMorreno
Przygotowanie:
Najpierw parzymy kawę. Ponieważ u mnie w domu jest tylko kawa rozpuszczalna, ja na niecałą szklankę wsypuję 3 lub 4 kopiaste łyżeczki kawy.
Kawę, przed dalszym wykorzystaniem, musimy ostudzić.
Żółtka ucieramy mikserem z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy do tego stopniowo ser mascarpone (po 1 łyżce). Gdy nasz krem zgęstnieje i jego konsystencja będzie aksamitna, wkładamy na chwilę do lodówki. W tym czasie wciąż stygnie nasza kawa :)
Gdy kawa już będzie zimna, moczymy w niej biszkopty. Biszkopty wkładamy na dosłownie 1 sekundę do kawy, inaczej za bardzo nam namokną i będą się rozpadać.
Do szklanki wkładamy 3 szt. nasiąkniętych kawą biszkoptów, posypujemy kakao, nakładamy krem.
I ponownie biszkopty, kakao, krem. Na koniec posypujemy nasz deser kakao i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.
I ponownie biszkopty, kakao, krem. Na koniec posypujemy nasz deser kakao i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.
TEN DESER JEST PYSZNY ALE WOLE DUŻE KAWAŁKI JAKO CIASTO
OdpowiedzUsuńA my ostatnio wolimy w szklankach - nie trzeba kroić ładnych, równych kawałeczków :)
UsuńBardzo praktyczny sposób na deser,z ciastem jest więcej roboty
OdpowiedzUsuńWszystko zależy od ciasta ;)
UsuńAle to prawda, tiramisu przygotowuje się raz dwa :)