sobota, 6 lipca 2013

Lemoniada truskawkowa

Lemoniada truskawkowa


Pyszny, orzeźwiający napój na upały.
Robi się go raz, dwa. Pamiętajmy tylko, aby przed podaniem porządnie schłodzić naszą lemoniadę.

 


Składniki:

500 gram truskawek
Pół szklanki brązowego cukru trzcinowego
1 szklanka przegotowanej gorącej wody
1 litr wody niegazowanej
1 cytryna

Przygotowanie:

Truskawki myjemy, obieramy z szypułek. Blendujemy na gładką masę.


Przelewamy do większego naczynia (takiego, gdzie zmieści nam się 2 litry napoju).
Do truskawek dodajemy wyciśnięty sok z 1 cytryny. 
W szklance z gorącą wodą rozpuszczamy brązowy cukier trzcinowy i dodajemy do naszych truskawek.
Na koniec dodajemy 1 litr wody niegazowanej.
Jeśli lemoniada jest dla nas za mało słodka, rozpuszczamy jeszcze trochę cukru i dolewamy do całości.

Wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.
Po schłodzeniu delektujemy się smakiem naszej lemoniady :)



5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...