Sałata grecka z serem feta, czarnymi oliwkami, czerwoną cebulą, pomidorem i ogórkiem
Sałatka grecka jest klasyką. Ale jaką pyszną klasyką :) Tradycyjnie podawana jest z sałatą lodową i tak też będzie tym razem.
Sałatka ta nie potrzebuje żadnych wyrafinowanych sosów. Wystarczy dobra oliwa. My użyliśmy oliwy z Krety extra virgin Sitia 0.3. Uwierzcie, że w przypadku przyrządzania sosów na bazie oliwy, dobra oliwa jest podstawą!
Składniki:
Mała sałata lodowa
250 gram pomidorków koktajlowych
1 zielony ogórek
Garść czarnych oliwek
Opakowanie sera feta
1 czerwona cebula
Sos:
Dobra oliwa extra virgin
Suszone oregano
Szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki myjemy. Sałatę osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidorki kroimy na ćwiartki, ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Ser feta kroimy w kostkę. Dużo łatwiej będzie nam pokroić ser feta jeśli użyjemy do tego mokrego noża :)
Oliwki kroimy na połówki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski.
W mniejszej miseczce lub kubeczku przygotowujemy sos. Do oliwy dosypujemy suszone oregano i szczyptę soli. Całość mieszamy. Tak powstałym sosem polewamy naszą sałatkę.
uwielbiam grecką sałatkę :)
OdpowiedzUsuńja też ją lubię :)
UsuńLekka, pyszna sałatka :)
OdpowiedzUsuńsama prawda:)
UsuńTO JEST DOBRE NA KAŻDĄ OKAZJĘ
OdpowiedzUsuńa i owszem hehe
Usuń