Sałatka z czerwonymi winogronami, kulkami mozzarelli, sałatą rzymską, pestkami słonecznika i grzankami w sosie miodowo-cytrynowym
Lubimy sałatki. Lubimy też sprawdzać nowe kombinacje w sałatkach. Ta, przedstawiona tutaj wyszła nam bardzo słodka. Wszystko za sprawą miodu wymieszanego z sokiem cytryny. Sos miodowo-cytrynowy zrobiliśmy w proporcji 1:1, jednak na przyszłość i tak też podam w tym przepisie, proporcja będzie inna :) Znacznie więcej cytryny, mniej miodu!
Sałatka ta jest uniwersalna. Sprawdzi się zarówno w dni ciepłe jak i chłodne. Można ją jeść jako danie obiadowe (jest sycąca ze względu na mozzarellę) lub też jako dodatek do grillowanych mięs.
Składniki:
Sałata rzymska
15 czerwonych winogron
Opakowanie kulek mozzarelli
Garść ziaren słonecznika
Garść grzanek
Sól
Pieprz
Sos miodowo-cytrynowy:
2 łyżki miodu
Sok z całej cytryny
Ewentualnie trochę przegotowanej wody do rozcieńczenia
Szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Składniki dokładnie myjemy. Sałatę rwiemy na drobne części. Winogrona kroimy na połówki. Wrzucamy składniki do miski. Dodajemy odcedzone kulki mozzarelli.
W między czasie prażymy ziarna słonecznika na patelni. Dodajemy do pozostałych składników.
Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem.
Przepis na sos:
W małej miseczce przygotowujemy sos. Wyciskamy sok z 1 cytryny (bez pestek :)). Dodajemy do tego 2 łyżki miodu. Jeśli konsystencja sosu jest za gęsta dolewamy odrobinę przegotowanej wody. Całość mieszamy na jednolity sos. Na koniec dodajemy szczyptę cynamonu. Mieszamy ponownie. Próbujemy czy sos nie jest zbyt słodki.
Sałatkę polewamy powstałym sosem.
Na koniec, zaraz przed podaniem sałatki, dodajemy grzanki. Dzięki temu, nie namokną od sosu i soku z naszych składników, tylko zachowają swoją chrupkość.
KTO LUBI TAKIE SAŁATKI TO POLECAM WYGLĄDAJĄ SMACZNIE
OdpowiedzUsuńNie tylko wygląda, ale i jest smaczna. Chociaż wiem, że są osoby, które nie lubią owoców w sałatkach.
Usuń