piątek, 7 czerwca 2013

Bułka drożdżowa z rodzynkami z automatu LIDL'a

Bułka drożdżowa z automatu


Ponieważ jestem szczęśliwą posiadaczką automatu do chleba, bardzo często w naszej kuchni gości chleb "domowy". Mój automat jest firmy SilverCrest, kupiony w sklepie LIDL.

Dzisiaj podam przepis na pyszną bułkę drożdżową z rodzynkami.


Składniki:

250 ml mleka
2 jajka
1/3 kostki masła
0,5 kg mąki
3 łyżki cukru
0,5 łyżeczki soli
25 gram drożdży
rodzynki
1 żółtko do posmarowania skórki bułki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do automatu pamiętając o głównej zasadzie: najpierw płyny, następnie produkty sypkie a na końcu drożdże.
Czyli:
1. Wlewamy mleko.
2. Dodajemy jajka, pokrojone masło.
3. Wsypujemy mąkę, cukier, sól.
4. Na wierzchu rozkruszamy drożdże tak, aby nie miały kontaktu z mlekiem.

Pieczemy na trybie słodkim, waga 1 kg, skórka jasna.

Gdy automat zasygnalizuje nam, że nastał moment dodawania składników - wrzucamy rodzynki.
Ja lubię, jak bułka drożdżowa jest słodka, więc nie ograniczam się z rodzynkami.

Po jakiejś 1 minucie, gdy rodzynki połączą się z resztą składników, wyciągam mieszadła.
Nie lubię jak chleb jest dziurawy z mieszadeł. 

Jak już wyciągniemy mieszadła i ukształtujemy naszą bułę, możemy posmarować ją roztrzepanym żółtkiem jajka.



7 komentarzy:

  1. Ale pięknie wyrosła, słyszałam wiele pozytywnych opini o automacie z Lidla, mam już od nich blender, jak tylko pojawi się automat do pieczenia róznież kupię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Automat jest naprawdę fajny. Wkrótce sezon przetworów, więc spróbuję zrobić pierwszą konfiturę z automatu :)

      Usuń
  2. Polecam - przepis jest super!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis bardzo dobry!!! Wszyscy się zajadali :) Jedyne co zmieniłam to to, że przed wrzuceniem do ciasta rodzynek namoczyłam je w wodzie. Ale ogólnie przepis na "6" !!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za przepis. Rodzinka bardzo zadowolona, bułka zjedzona :P, ale zastanawiam się co zrobić aby w środku się nie zapadała...może mniej droży, albo cukru ????

    OdpowiedzUsuń
  5. Pewnie ze drożdży za dużo nie całe 20g, lub 2 płaskie łyżeczki suchych, ogólnie w przepisach na pieczywo za dużo drożdży jest, albo stosunek mąki do płynu od rzeczy

    OdpowiedzUsuń
  6. omg zrobilam moj pierwszy wypiek w tej maszynie i stwierdzam ze nigdy w moim zyciu nie mialam tak pieknej drozdzowki dziekuje jeszcze raz za udostepnienie informacji!!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...