Pomidorówka z bazylią
Zupa pomidorowa to chyba jedna z moich ulubionych zup.
Ja marchewkę z zupy pomidorowej lubię w całości, wtedy wyraźnie czuć jej słodkość :)
Ja marchewkę z zupy pomidorowej lubię w całości, wtedy wyraźnie czuć jej słodkość :)
Składniki (zupa dla 2 osób na 2 dni):
3 skrzydełka z kurczaka
4 marchewki
1 duża lub 2 małe pietruszki
0,5 selera
Kawałek pora
Koncentrat pomidorowy
Sól
Pieprz
Lubczyk
Bazylia suszona
Do udekorowania świeża bazylia
Makaron pełnoziarnisty
Przygotowanie:
Do większego garnka wlać wodę i zagotować (mój jest chyba 4 albo 5 litrowy).
Wrzucić oczyszczone skrzydełka. Gotować przez 15 minut.
Dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler i por.
Wszystkie warzywa dodajemy w całości. Większe marchewki możemy przekroić na pół.
Gotować aż warzywa będą miękkie.
Następnie dodać przecier pomidorowy.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią suszoną i koniecznie lubczykiem.
Ja wyznaję jedną zasadę - im zupę gotujemy dłużej, na małym palniku, tym jest ona smaczniejsza. AMEN! :)
Ja wyznaję jedną zasadę - im zupę gotujemy dłużej, na małym palniku, tym jest ona smaczniejsza. AMEN! :)
Podawać z makaronem pełnoziarnistym, świeżą bazylią i kleksem śmietany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz