czwartek, 27 czerwca 2013

Ryż z truskawkami

Ryż z truskawkami


Proszę Państwa o to on. Sztandarowe danie czerwcowe.
Ryż z truskawkami.
Ponieważ truskawki już się kończą, to ostatni moment na to danie.
Przygotowanie jest bardzo szybkie. Bądźmy szczerzy. W 20 minut mamy pyszny, słodki obiad :)



Składniki:

2 kubki truskawek
Trochę śmietany 18%
Torebka ryżu
Cukier puder

Przygotowanie:

Truskawki myjemy, obieramy z szypułek.
Blendujemy na nie do końca gładką masę (ja lubię czuć całe kawałki truskawek).
Dodajemy trochę śmietany - u mnie spore 2 łyżki.
Sypiemy cukru pudru wg uznania :)
Mieszamy wszystko razem. Wkładamy na chwilę do lodówki.



Do wrzącej wody (nie osolonej!) wkładamy torebkę ryżu. Gotujemy przez 15 minut.

Odcedzamy ryż i wysypujemy go na talerz. Polewamy naszym sosem truskawkowym.
Ja wychodzę z zasady, że im więcej sosu  i im bardziej jest on słodki - tym lepiej :)
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. najlepsze, ukochane, uwielbiane !

    a sama zapraszam na ekspresowe ciasto truskawkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ryż z truskawkami uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja jednak wolę gotowany ryż na mleku ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko jednak lepsze z lanymi kluskami:) a przepis palce lizać. Łatwo , szybko i przyjemnie:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...