wtorek, 18 czerwca 2013

Zapiekany kurczak w zielonym pesto z pomidorem i mozzarellą

Zapiekany kurczak w zielonym pesto z pomidorem i mozzarellą


(przepis zaczerpnięty z programu Pyszne25 Ani Starmach)

Przepis naprawdę szybki, pod warunkiem, że mamy gotowe pesto.
Ja tym razem wzbiłam się na wyżyny możliwości i przygotowałam je od podstaw.
Z tym, że moje pesto to takie trochę oszukane pesto, bo orzeszki piniowe zastąpiłam ziarnami słonecznika i całość zblendowałam, z braku posiadania moździerza.



Składniki:

2 łyżki pesto
3 piersi z kurczaka
1 kulka mozzarelli
1 pomidor
Sól
Pieprz
Oliwa

Na pesto:
Sporo liści świeżej bazylii
Garść ziaren słonecznika
2 ząbki czosnku
Trochę oliwy z oliwek
1 łyżka startego parmezanu
Sól
Pieprz

Przygotowanie:

Jeśli mamy gotowe pesto omijamy ten akapit. 
Jeśli nie, to wszystkie składniki na pesto blendujemy ze sobą, lub rozbijamy w moździerzu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Piersi z kurczaka przekrawamy na pół, robiąc z nich 2 plastry. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy dosłownie na 1 minutę na rozgrzaną oliwą patelnię. 
Lekko usmażone piersi przekładny do naczynia żaroodpornego.
Każdy kawałek kurczaka nacieramy pesto, kładziemy na to kawałek pomidora i plasterek mozzarelli.




Polewamy wszystko odrobiną oliwy.
Wsadzamy do piekarnika na 15 minut.

Serwować z pieczonymi ziemniakami lub makaronem wymieszanym z resztą pesto.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie połączenie smaków z kurczakiem
    p.s z polędwiczkami wieprzowymi w sumie też :)
    Pozdrawiam
    myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. szkoda że nie mogę tego skosztować tylko pozazdrościć domownikom

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...