niedziela, 23 czerwca 2013

Sałatka z arbuzem, fetą i czarnymi oliwkami w sosie z limonki, miodu i mięty

Sałatka z arbuzem, fetą i czarnymi oliwkami

Roboczy tytuł: Sałatka letnie orzeźwienie


Zainspirowana ostatnim wyjściem integracyjnym z pracy (tu pozdrowienia dla współpracowników ;)) postanowiłam zrobić sałatkę, której głównym składnikiem będzie arbuz i ser feta.
Sałatka ma bardzo orzeźwiający smak. Jest idealna na lato. 
Dodatkowej egzotyki nadaje jej sos limonkowo-miodowy.
Świetna na śniadanie, jako dodatek do obiadu (np. grillowanego mięsa) lub pożywną kolację!



Składniki na dużą porcję:

Ćwiartka arbuza
Kostka sera feta
Główka sałaty lodowej
Garść czarnych oliwek
Listki świeżej mięty

Na sos:
Sok z 1 limonki
Łyżka miodu
Odrobina przegotowanej, chłodnej wody
5 listków mięty

Przygotowanie:

Sałatę lodową myjemy i rwiemy na kawałki.
Aby łatwiej odchodziły liście sałaty lodowej, uderzamy mocno głąbem o blat stołu. Powinien nam wtedy bez problemu odejść. 
Kroimy w kostkę fetę i arbuza a następnie dodajemy do sałaty. 
Arbuza dodajemy koniecznie bez pestek :) 



Przygotowujemy sos.
Do miseczki/szklanki/czegoś, co mamy pod ręką, wyciskamy sok z limonki.
Dużo łatwiej będzie go wycisnąć, gdy najpierw limonkę zrolujemy ręką na blacie.
Do soku z limonki dodajemy łyżkę miodu i roztarte w palcach listki mięty (aby wydobyć ich miętowy aromat). 
Gdy nasz sos jest odrobinę za gęsty (miód nie chce się dobrze rozpuścić w soku limonkowym) dodajemy odrobinę wody. 
Gotowym sosem polewamy naszą sałatkę.

Dekorujemy plasterkiem limonki i świeżymi listkami mięty.





4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...