Chutney z białych czereśni
Ponieważ dostaliśmy od teścia sporo białych czereśni postanowiliśmy coś z nich zrobić.
Tym razem padło na chutney czereśniowy, który przydał nam się do pieczonej perliczki
(przepis na ptaka tutaj) :)
Wykonanie chutney jest proste, jednak wymaga wydrylowania czereśni.
Dodam, że danie, jak i jego wykonanie, jest autorstwa mojego męża :)
Składniki:
0,5 kg białych czereśni
1 cebula
2 cm świeżego imbiru
100 ml białego octu winnego
3 łyżeczki cukru
Odrobina startej skórki z pomarańczy
Szczypta soli
Przygotowanie:
Czereśnie myjemy, obrywamy ogonki. Drylujemy.
Kroimy je na mniejsze kawałki. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.
Wrzucamy obydwa składniki na patelnię.
Ponieważ nasze czereśnie były bardzo soczyste, nie musieliśmy podlać ich wodą.
Ponieważ nasze czereśnie były bardzo soczyste, nie musieliśmy podlać ich wodą.
Jeżeli macie mało soczyste czereśnie, dodajcie odrobinę wody.
Czereśnie z cebulą dusimy pod przykryciem aż zmiękną (ok. 5 minut).
Następnie dodajemy biały ocet winny, cukier i imbir.
Dusimy przez ok. 30 minut.
kusicie, kusicie, a na obiad nie zapraszacie :) z Krakowa 3h i jestem :D
OdpowiedzUsuńMasz u nas karnet open jeśli chodzi o wizyty. Daj znać tylko, jak będziesz w pociągu ;)
UsuńCHĘTNIE SKOSZTUJĘ TAKIEGO SOSU WYGLĄDA SMACZNIE
OdpowiedzUsuńWystarczy się uśmiechnąć do Łukasza :)
Usuń