Pieczona perliczka w boczku podawana z chutney z białych czereśni i opiekanymi ziemniaki
Tym razem przepis i danie wykonał mój mąż.
Ja nie miałabym siły na tak pracochłonną potrawę.
Perliczka wyszła przepyszna. Mięso nie było suche, a chrupiący boczek dodawał jej niesamowitego aromatu.
Składniki:
1 perliczka (nasza miała ok. 1,1 kg)
Sól
Pieprz ziołowy
Tymianek
Rozmaryn
12 bardzo cienkich plasterków boczku wieprzowego wędzonego
Przygotowanie:
Perliczkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Od wewnątrz nacieramy solą, pieprzem ziołowym, tymiankiem i rozmarynem.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 190 stopni.
Czas pieczenia jest zależny od masy perliczki.
Nasza piekła się ok. 1h 20 min.
Średni czas to 1h 30 min.
W czasie pieczenia podlewamy perliczkę wytrąconym tłuszczem. W ten sposób unikniemy wysuszenia mięsa. Robimy to 2 lub 3 razy.
I pieczonymi ziemniakami
Perliczka jak marzenie tylko ją chrupać, koniecznie muszę ją skosztować
OdpowiedzUsuńDzięki boczkowi faktycznie była super chrupiąca! :)
Usuń