sobota, 29 czerwca 2013

Pieczona perliczka w boczku z chutney z białych czereśni

Pieczona perliczka w boczku podawana z chutney z białych czereśni i opiekanymi ziemniaki


Tym razem przepis i danie wykonał mój mąż.
Ja nie miałabym siły na tak pracochłonną potrawę.
Perliczka wyszła przepyszna. Mięso nie było suche, a chrupiący boczek dodawał jej niesamowitego aromatu.



Składniki:

1 perliczka (nasza miała ok. 1,1 kg)
Sól
Pieprz ziołowy
Tymianek
Rozmaryn
12 bardzo cienkich plasterków boczku wieprzowego wędzonego

Przygotowanie:

Perliczkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Od wewnątrz nacieramy solą, pieprzem ziołowym, tymiankiem i rozmarynem. 
Skórę nacieramy pieprzem ziołowym, tymiankiem i rozmarynem (pomijamy sól!).


Perliczkę obkładamy boczkiem wędzonym. Ponieważ jest on mocno słony, nie nacieraliśmy skóry solą.



Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 190 stopni.
Czas pieczenia jest zależny od masy perliczki.
Nasza piekła się ok. 1h 20 min.
Średni czas to 1h 30 min.
W czasie pieczenia podlewamy perliczkę wytrąconym tłuszczem. W ten sposób unikniemy wysuszenia mięsa. Robimy to 2 lub 3 razy. 


Perliczkę podajemy z chutney z białych czereśni. 
I pieczonymi ziemniakami


2 komentarze:

  1. Perliczka jak marzenie tylko ją chrupać, koniecznie muszę ją skosztować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki boczkowi faktycznie była super chrupiąca! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...